Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Mijn visie

Hoe komt het dat we juist in deze tijd tegen dit soort problemen aanlopen?

De 20e eeuw, de denktijd
De 20e eeuw was een hele rationele tijd. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid werden niet geuit. Hierdoor hebben we veel belastende emoties onbewust opgeslagen. Deze kunnen spanningen, stress en zelfs ziektes veroorzaken (ook jaren later). De wachttijden bij de psychologen van nu geven aan dat dit klopt.

Wanneer een jong kind een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt en deze niet heeft verwerkt, ontstaat een trauma. Wanneer dit trauma niet wordt behandeld, zal het meegroeien gedurende zijn leven. Het beïnvloedt zijn leven en bepaalt uiteindelijk zijn gedrag. Wanneer hij volwassen is, zal hij nog steeds reageren vanuit de emotie van het jonge kind, omdat het ontwikkelde trauma nog ergens in zijn lijf aanwezig is.

De 21e eeuw, de gevoelstijd
In de 21e eeuw raken veel mensen overprikkeld. In de huidige maatschappij gaat alles razendsnel (mobiele telefoons, social media, internet enz.) en heeft iedereen het erg druk. Doordat we constant bezig zijn, staan we niet stil bij onze opgeslagen emoties. We nemen de tijd niet om ze te voelen. Hierdoor ontstaan vaak lichamelijke problemen zoals verkoudheid, oorpijn, hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, etc., maar ook psychisch klachten, zoals:

  • Piekeren en malen
  • Alles op jezelf betrekken (het ligt aan mij dat iemand boos is)
  • Niet je eigen keuzes maken (uit angst voor het oordeel van de ander)
  • Blijven 'hangen' in je ontwikkeling en daar moeite mee hebben
  • Het blijven 'hangen' in een gevoel (bijv. boosheid, angst)
  • Moeite hebben met loslaten van problemen
  • Concentratieproblemen (afwezig zijn)

Bovenstaande klachten zijn een signaal. Door gebrek aan rust, luisteren we te weinig naar ons eigen gevoel. Met behulp van emotietherapie leer je weer naar je gevoel te luisteren en leer je beter je eigen grenzen aan te geven. Emotietherapie zet je weer in je kracht!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van Het hart van Delfland,
meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief die éénmaal per kwartaal uitkomt.