Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Voorbeelden uit mijn praktijk

Man, 22 jaar: Bang dat hij net zoals zijn broer (kanker) op z'n 23e doodgaat.

Hij denkt dat hij gek wordt van die gedachte. Hij heeft twee gesprekken gehad bij maatschappelijk werk, maar deze hebben onvoldoende geholpen. Ik kijk hoe hij zich voelt naar zijn ouders. Hij blijkt overgevoelig, want hun stress is zijn stress. Dit patroon  maken we los. Daarna kijk ik naar zijn grootste angst: 'de angst dat hij gek wordt'.  Dat gevoel zit in zijn hoofd en maken we los. Als laatste kijk ik hoe hij zich voelt naar zijn overleden broer. Ook hier zit een spanning op die we losmaken. Na 1 sessie voelt hij zich veel rustiger en kan hij weer goed functioneren. 

Vrouw, 43 jaar: Man wil na 20 jaar huwelijk ineens niet meer verder

De grond zakte onder haar voeten vandaan bij het gesprek met haar man. Ze kon niet verkroppen dat hij haar zomaar wilde verlaten na zo’n lang huwelijk. We hebben allerlei patronen aangepakt. Van 'moeite om op eigen benen te staan’ tot 'niet kunnen accepteren dat iemand anders iets niet meer wil'. Beide patronen had ze overgeërfd van haar moeder. Toen ze eenmaal losser kwam te staan van haar ex-man kon ze pas voelen dat ze ook niet meer met hem verder wilde (5 behandelingen).

Man 44: Hij is te weinig met zijn hoofd bij zijn gezin en vergeet afspraken die zijn vrouw met hem maakt. Hij heeft onvoldoende contact met zijn kinderen en doet ook te weinig met hen.

In de loop van de sessies bleek dat de man een incestverleden met zich meedroeg. Tijdens de incestmomenten was hij 'een soort van uitgetreden'. Dit uittreden was nu nog aanwezig in zijn gezinsleven. Hierdoor vergat hij afspraken en had hij onvoldoende contact met zijn kinderen.
Na een aantal sessies is hij veel meer aanwezig maar is er ook meer evenwicht in de relatie ontstaan. Hij onthoudt afspraken die hij met zijn vrouw maakt, maar komt ook beter voor zichzelf op. Hij spreekt zijn vrouw ook aan op haar gedrag als hier aanleiding voor is. De relatie met zijn kinderen is ook sterk verbeterd.

Vrouw 56 jaar: Problemen met haar boze dementerende moeder

Toen ze haar moeder voor zich zette, voelde ze zich de moeder van haar moeder (dat is ook wel logisch als je moeder dementerend is). Maar als je je als een moeder voelt, voel je je ook heel verantwoordelijk en moet je iemand ook corrigeren. De dementerende moeder luisterde hier natuurlijk helemaal niet naar en hierdoor voelde de vrouw zich heel boos. Na 1 sessie is ze in staat om de problemen van haar moeder snel van zich af te zetten. Ze is veel meer ontspannen en haar man merkt ook het verschil.

Vrouw 40 jaar: Onder invloed van de dominantie van haar man

Toen ze haar man voor zich zette, voelde ze zich helemaal week worden. Ze voelde zich machteloos en verdrietig en bleef daar ook in hangen. Deze patronen herkende ze van haar vader. Nadat we het machteloze gevoel hadden losgemaakt en ook de bijbehorende patronen naar haar vader,  kon ze pas zien dat hij alleen maar praatte om te praten. Ze voelde zich niet meer geïntimideerd door zijn woorden maar krachtiger met een eigen 'ik'. Hierdoor kon ze ook veel beter voor zichzelf opkomen, ze voelde dat zij voor het eerst de leiding had over haar eigen leven in plaats van haar man .

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van Het hart van Delfland,
meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief die éénmaal per kwartaal uitkomt.