Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Nieuwsbrief september 2015

donderdag 17 september 2015

De werking tussen de emotie en het lichaam

De zorg in Nederland is volop in het nieuws. Doordat de zorgvraag blijft toenemen, wordt er steeds scherper op de kosten gelet en worden steeds minder behandelingen vergoed.

De zorgverzekeraars stellen steeds strengere eisen stellen aan therapeuten voor het (gedeeltelijk) vergoeden van hun behandeling. Als je aangesloten wilt blijven bij een beroepsvereniging, moet iedere therapeut de opleiding Psychosociale en/of Medische Basiskennis voor 1 januari 2017 hebben afgerond.
In oktober 2014 ben ik begonnen met beide opleidingen. Ineens zit je weer in de schoolbanken om te leren over psychische stoornissen en de biologie van het lichaam. Wat eerst als 'moeten' werd gevoeld, werd interessant. Wat zit het lichaam ingenieus in elkaar. Zoals je in je leven constant de balans wilt vinden in rust en inspanning, zo is de homeostase van je lichaam constant bezig om bijvoorbeeld de temperatuur te regelen. Er is zelfs een samenhang hiertussen.

Ons lichaam bestaat uit 10 biljoen cellen. Een lichaamscel bestaat uit een kern en celvloeistof (voedingsstoffen). De cel krijgt input(brandstof= voeding) die wordt omgezet in energie.
Wat nu wanneer je geen energie hebt? Het ontbreken van energie kan de volgende drie oorzaken hebben:

  1. Voeding: Neem je de juiste voeding tot je? Veel suikers en koolhydraten zorgen voor een verhoogde bloedsuikerspiegel waardoor je energie kortstondig piekt maar daarna enorm daalt waardoor je je juist heel moe gaat voelen.
  2. Beweging: Beweeg je wel genoeg? Bewegen verhoogt het energiegebruik in de cellen.
  3. Emoties: Welke situatie in je leven kost je heel veel (negatieve) energie? Kun je er meer ontspannen in gaan staan of wordt het tijd om hiermee aan de slag te gaan zodat je er minder last van hebt?

Bij een heftige emotie reageert je lichaam. Wanneer je een woedend iemand tegenover je hebt, krimp je van angst in elkaar of word je juist heel boos.
De cellen in je lichaam krimpen ook in wanneer jij inkrimpt of ze zetten juist uit bij boosheid. Wanneer je deze emoties langdurig en vaak voelt, gaat de rek uit de cel. Dat betekent dat er minder voedingsstoffen worden opgenomen en er dus ook minder energie opbrengst is. Je zou kunnen zeggen dat de cel gestrest is. Bij vele gestreste cellen, gaan je organen minder goed werken (een orgaan is een geheel van weefsels met dezelfde functie, een weefsel is een geheel van cellen) en dan word je ziek.

Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden bij de stress die ik heb ervaren. De studie was in juli een zwaardere belasting dan ik had gedacht (veel verslagen en casussen maken). Deze werd mede veroorzaakt door mijn perfectionisme om maar niets aan de aandacht te laten ontsnappen. Dat resulteerde uiteindelijk in een aandoening. Het was iets onschuldigs maar wel hinderlijk. Toen ik deze klacht ging opzoeken in het boek "De sleutel tot zelfbevrijding" van Christiane Beerlandt (de emoties gekoppeld aan lichamelijke klachten) was de eerste zin direct heel pakkend: "Een diep verlangen je te bevrijden uit een 'gekneld' zitten".

Terwijl ik zo hard aan het studeren was, was ik me wel bewust van mijn klachten. De drang tot afmaken van mijn opdrachten was echter groter zodat ik me er niet door liet leiden. De laatste jaren ben ik me meer bewust geworden van de werking tussen de emotie en het lichaam. Wanneer ik nu verkouden word, weet ik waar mijn hoofd teveel over nagedacht heeft.

Sommige mensen vragen me: "Ik voel me zo goed en rustig en heb alles op orde en toch word ik nu ziek! Hoe is dat nu mogelijk?" Je kunt iemand nooit de schuld geven dat hij ziek wordt. Ziekte ontstaat meestal onbewust. Pas na het uitbreken van de ziekte kun je wellicht een verband leggen met de periode ervoor. Maar soms ook helemaal niet.
De quantum geneeskunde (holistische geneeskunde) beweert dat elke cel een korte- en lange termijn geheugen heeft en dat dit geheugen wordt meegenomen in een volgend leven. Volgens deze geneeskunde ontstaat een zware ziekte zoals bijvoorbeeld kanker vanuit het geheugen van de cel uit een vorig leven. Hoe moet je je daar nu bewust van zijn?

Bij eenvoudige klachten is het wel interessant om de relatie te zien. Het maakt je een meer bewust levend mens. Wanneer je mij zou vragen of ik van deze situatie heb geleerd zou ik volmondig 'ja' zeggen. De volgende keer zou ik het werk meer gaan verdelen in plaats van in een korte periode alles af te willen maken. Dan zou ik meer ontspannen zijn.



Vergoedingen

Door de veranderingen in de zorg, zijn er ook grote veranderingen bij de zorgverzekeraars en beroepsverenigingen. Ook mijn praktijk ondervindt de gevolgen van deze veranderingen.
Ik ben aangesloten bij de Stichting Registratie van Beroepsbeoefenaren Aanvullende Gezondheidszorg (SRBAG). De afgelopen jaren had deze stichting haar organisatie niet goed op orde (wisselingen van bestuur) waardoor zorgverzekering VGZ heeft besloten de samenwerking met de SRBAG te beëindigen. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2016 VGZ zorgverzekeraar (met daaronder vallend: Bewuzt, IZZ, IZA, Univézorg, Zekur, IZA Cura, UMC, Cares Gouda, de Friesland, De Goudse en Kiemer) mij helaas niet meer vergoedt. Derhalve probeer ik mij aan te sluiten bij de RBCZ (Registratie Beroepsbeoefenaren Complementaire zorg) waardoor de VGZ mij wel weer gaat vergoeden. In de nieuwsbrief van december hoop ik hier meer duidelijkheid over te geven. Begin december is op mijn website te lezen welke zorgverzekeraars mij nog wel vergoeden.



De essentie van opvoeden

Op een feest bevindt zich in een hoek van de kamer een groep pubers tussen de 14 en en 17 jaar. Er staat alcohol op tafel en er ontstaat een discussie of ze een glas zullen drinken. In mijn eigen jeugd mocht je vanaf 15/16 jaar een glas alcohol mee drinken. In Nederland is het vanaf 2014 echter verboden alcohol te drinken wanneer je onder de 18 jaar bent. Een van de redenen van dit verbod is het feit dat er de laatste jaren steeds meer jonge comazuipers op de Spoedeisende Hulp terecht kwamen.

Lees verder >


De invloed van een leraar op kinderen

"Ik wil graag dat je de stress aanpakt voor een van mijn leraren!" zuchtte de jonge vrouw. "Over een aantal weken heb ik mijn mondeling examen, maar als ik hem alleen maar zie, blokkeer ik al!" "Hoe goed ik ook mijn best doe, hij geeft mij altijd het gevoel dat het niet goed genoeg is."

Lees verder >


< Terug