Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Nieuwsbrief juni 2015

dinsdag 23 juni 2015

Vakantie

Wanneer je met je gezin op vakantie gaat, bereid je dit voor. Je bekijkt naar welke bestemming je wilt gaan, welk vervoer je nodig hebt en koffers worden ingepakt.
Toch zijn er maar weinig mensen die ook hun relaties voorbereiden. Vooral als kinderen groter worden, besteden ouders meer tijd aan hun werk. Door het jaar heen zijn alle gezinsleden druk met school, werk en sociale contacten. Soms zijn er momenten van samenzijn als gezin, maar niet zoals op een vakantie. Dan ben je dag en nacht op elkaar aangewezen en dat kan de relaties best op scherp zetten.
Sommige ouders ervaren zelfs benauwdheid op vakantie. Je kunt je in een tent, huisje of hotel echt niet terugtrekken en je hebt nauwelijks privé momenten. Je kunt je opgepropt voelen met het hele gezin. En wanneer je zo dicht op elkaar zit, kunnen er irritaties ontstaan. Zeker wanneer je door de drukte van je werk niet ontspannen op vakantie bent gegaan.
Het is een aanrader om, voordat je op vakantie gaat, een goed gesprek te hebben met je kinderen maar ook met je partner.

Je kunt hierbij de volgende pijlers gebruiken:

 1. Hoe ervaar je de relatie nu?
 2. Ben je tevreden of niet?
 3. Hoe zou je het graag willen zien?
 4. Wat verwacht je van de vakantie?

Gesprek met je partner:

 1. Bespreek hoe jij jullie relatie ervaart.
  Hebben jullie nog wel aandacht voor elkaar of trekt eenieder zijn eigen plan?
  Hoe voel je je naar je partner en hoe voelt hij/zij zich naar jou?
 2. Ben je tevreden over de relatie, of wil je het anders? Misschien wil je wel meer oprechte aandacht voelen?
 3. Wat voor verwachting heb je naar de vakantie toe? Wat wil je met elkaar in de vakantie, veel samen doen of juist niet? Heb je behoefte om meer samen te ondernemen of heb je juist behoefte aan rust? Komt dit overeen met elkaar of juist niet?
 4. Hoe wil je dat de opvoeding gaat in de vakantie? Zitten jullie op dezelfde lijn of zijn er verschillen? En wat zijn dan die verschillen?

Wanneer alles besproken is en er bij beide partijen rust is ontstaan, dan is dit afgerond. Overigens hoef je het niet altijd met elkaar eens te zijn. Wanneer beide partijen hun gevoel uitspreken en op de hoogte zijn en begrip hebben van elkaars verwachtingen is het vaak al goed.

Gesprek met je kinderen:

 1. Hoe ervaar je de laatste tijd het contact met je kinderen? Spreek uit waar je tegenaan loopt. Laat hen ook uitspreken wat zij ervan vinden.
  Soms, wanneer je een opvoedcultuur hebt op basis van gelijkwaardigheid, is het nodig om weer even duidelijk te maken dat er een verschil is tussen opvoeders en kinderen. Opvoeders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding en zullen hier in woord en daad naar moeten handelen. Sommige kinderen willen vanuit gelijkwaardigheid hun ouders opvoeden. Kap dit af. Het is heel belangrijk dat kinderen hun plek weten. Je merkt het meteen wanneer ze dit weer voelen, dan worden ze zachter en liefdevol.
 2. Welk gedrag verwacht je in de vakantie van je kinderen? Spreek dit uit. Wat verwachten zij van jou of jullie?
  Wanneer je vooraf goede afspraken maakt, voorkom je hele grote escalaties in de vakantie. Hetgeen niet wil zeggen dat er nooit moet worden bijgeschaafd. Vooral wanneer de kinderen thuiskomen met vakantievriendjes, kunnen kinderen 'meevliegen' in de emoties van andere kinderen en de afspraken daardoor finaal 'vergeten'.
  Verwijs dan naar de afspraken die je voor de vakantie hebt gemaakt. Omdat je al een basis hebt gelegd voor de vakantie, kost dit nauwelijks tijd en moeite.

Tot slot. Onthoud dat je moet afkicken van je werk. Dit kost wel een aantal dagen in je vakantie, vooral wanneer je direct weggaat. Deze dagen zijn er nodig om:

 • Weer goed te kunnen slapen.
 • Helemaal tot rust te komen.
 • Niet meer aan je werk te denken, want dan heb je pas losgelaten.
 • Je niet te ergeren aan onverwachte gebeurtenissen in je vakantie: drukke buren, lelijk weer etc.

Je bent pas helemaal aanwezig op je vakantiebestemming wanneer je in 'een flow' ben gekomen; je let niet op de tijd en alles gaat zoals het gaat.
Dit geldt trouwens ook voor je kinderen. Ook zij hebben tijd nodig om alles los te laten van thuis en school. Bij kinderen gaat dit meestal vlugger omdat ze minder emoties hebben opgestapeld en vlugger loslaten.

Veel vakantieplezier!


Praktijk Het Hart van Delfland gesloten

Praktijk Het hart van Delfland is dicht van 11 juli t/m 3 augustus. Het is wel mogelijk om afspraken te maken, maar uitsluitend via de mail. In deze periode vervalt het telefonisch spreekuur.


'Ik weet niet wat ik wil worden!'

In deze periode zie je veel vlaggen hangen met tassen eraan. De eindexamens zijn gehaald en de vervolgstudies moeten gekozen worden.
Maar wat nu wanneer je het niet weet? Veel kinderen (maar ook ouders) worstelen met dit probleem.
Emotietherapie is bij uitstek geschikt om te voelen waar je gelukkig van wordt en wat je talenten zijn. Wanneer je jezelf heel goed kent, is de kans groter dat je het weet. In een paar sessies kan soms al duidelijk zijn, bij welke richting je je het fijnste voelt. Een voorwaarde is wel dat je naar je gedrag en emoties wilt kijken en eraan wilt werken.


Tinnitus

Eén miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van oorsuizen. Vijf procent ondervindt er ernstige hinder van. Een piep, een ruis, een brom, een hoge of lage toon. Mensen met tinnitus horen een geluid in hun hoofd: een geluid dat voor een ander niet te horen is. Dit kan een behoorlijke beperking zijn op je leven. 'Nooit meer de stilte ervaren', 'moeite hebben met inslapen' en 'onvoldoende concentratie' zijn allerlei bijkomende problemen.
Het kan je boos maken maar ook angstig. Wanneer je gaat googlen, blijkt er maar weinig aan te doen te zijn. 'Je moet ermee leren leven' wordt er gezegd.
Een geluid in je hoofd negeren is een moeilijke opgave. Vooral wanneer je emoties een rol spelen bij elk geluid dat je hoort.
Emotietherapie maakt de angsten, irritaties en onrust los ten aanzien van het geluid in je hoofd. Emotietherapie kijkt ook naar negatieve gedachten bij tinnitus.
Hierdoor neem je afstand van het geluid. Het geluid is er nog wel, maar doet je weinig of niets. Het kan zelfs voorkomen dat je na afloop van de therapie ervaart dat het geluid bij je hoort.
De gevoelslast van tinnitus wordt omgebogen naar iets neutraals. Hierdoor kun je veel beter functioneren.


Grenzen bij jonge kinderen

Een klein jongetje van ongeveer twee jaar komt met zijn loopfiets bij het stoplicht aan. Zijn vader is vooruit gelopen en staat daar al te wachten. Omdat het jongetje best hard gaat, schrikt zijn vader. Hij begint tegen zijn zoon te schreeuwen en het jongetje begint te huilen. Ondertussen zoeven er auto's met een snelheid van ongeveer60 kilometer per uur voor hen langs. Het is een gevaarlijke situatie.

Lees verder >


Detox: Invloed van het lichaam op emoties.

Dat bepaalde negatieve emoties lichamelijke klachten kunnen geven, weet iedereen. Stress voor examens kan bijvoorbeeld spanning geven in nek en schouders.Andersom kan het lichaam ook de emoties beïnvloeden. Wanneer je geruime tijd ernstig ziek bent geweest,voel je je niet bepaald vrolijk.

Lees verder >


Ouders van tegenwoordig

Terwijl ik in mijn auto stap loopt een basisschoolleerkracht met een rij kinderen van een jaar of 7 voorbij. Sommigen lopen rustig naast elkaar, een aantal schreeuwt naar elkaar en anderen meppen tegen een lantaarnpaal. Er zijn er zelfs een paar die met hun tas tegen een geparkeerde auto slaan. Op het moment dat ik een kind aankijk dat mijns inziens op het randje van het toelaatbare balanceert, zie ik een arrogante blik in zijn ogen…

Lees verder >


< Terug