Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Nieuwsbrief december 2014

dinsdag 23 december 2014

Oud en nieuw!

Herken je het gevoel dat je in kringetjes ronddraait? Dat je niet meer weet wat je moet doen?

Je staat met je rug tegen de muur of je loopt steeds tegen een muur op. Je maalt en je piekert en je komt er niet uit, je krijgt er hoofdpijn van. Je vraagt advies aan diverse mensen, maar iedereen zegt wat anders. Door al die verschillende adviezen weet je het niet meer, je voelt je besluiteloos. Wat moet je doen? Ga je linksaf of ga je rechtsaf? Dit gevoel kan betrekking hebben op de relatie met je man/vrouw, je ouders, je kinderen, je werk etc.

Oud en nieuw is zo'n moment waarbij je de balans opmaakt. Je overdenkt het afgelopen jaar. Welke momenten waren fijn en welke ogenblikken sloeg je liever over? Wil je wel op dezelfde manier verder, of wil je juist een nieuwe weg in slaan? Tijdens zo’n terugblik is het heel goed mogelijk dat je in bovenstaande situatie terecht komt.

Je weten is een gevoel dat er altijd is. Maar soms ben je (bijvoorbeeld door de hectiek van de tijd) dit gevoel helemaal kwijt. Je kunt je weten voorstellen als een soort lieflijke engel die je de weg wijst met de juiste keuzes waar jij je gelukkig bij voelt. Door emoties (o.a. angsten voor wat anderen over je zeggen, of verdriet om het oude los te laten) kun je het weten heel lang negeren. Maar uiteindelijk zal dit gevoel steeds sterker worden. Jouw ziel wil namelijk liefde voelen!

Destijds, toen mijn zoon na de geboorte heel veel huilde, heb ik heel bewust gekozen voor het alternatieve circuit. Waarom? Omdat ik in het reguliere circuit geen stap verder kwam, hij bleef maar huilen. Toen wij uiteindelijk  bij een kinesioloog (door middel van spiertesten wordt het probleem opgespoord) terecht kwamen (waar ik niets van snapte), stopte het huilen heel snel.

Ook het volgen van de alternatieve opleiding voor (holististisch) therapeut is een bewuste keuze geweest. Ondanks het feit dat ik op een reguliere school werkte met hele nuchtere collega's en ik in eerste instantie wel de angst heb gevoeld dat ze het helemaal niets zouden vinden, koos ik hier toch voor. Waarom? Omdat ik wist dat het me blij zou maken.

Uiteindelijk is dat met die collega's heel goed uitgepakt. Menigeen stuurt kinderen en ouders door naar mijn praktijk.

Een hele belangrijke vraag is of je nog wel kunt voelen waar je gelukkig van wordt. Hoe is het met jouw weten? Kun je er nog bij komen of weet je helemaal niet waar ik het over heb?

Heb je geleerd om op het gevoel van het weten te vertrouwen, of ben je daar helemaal niet mee bezig? Of hol je zo door het leven dat je dit niet meer kan voelen? Sommige mensen gaan juist hollen om niet te hoeven voelen wat ze eigenlijk het liefst zouden willen: de juiste hulp, een nieuwe baan of een andere relatie.

Hoe zorg je trouwens dat je weer bij je gevoel kan komen? Kijk eens of de test hieronder lukt:

  • Ga eens op de bank zitten.
  • Kun je je ontspannen?
  • Bij 'nee' kijk eens wat er allemaal in je hoofd speelt.
  • Schrijf eens op wat er door je hoofd gaat en noteer dit gelijk! (Nee, niet weer uitstellen!)
  • Ga weer zitten.
  • Lukt het nu om je te ontspannen?
  • Bij 'ja' voel dan eens waar je je gelukkig bij voelt.
  • Voel je angst voor wat anderen daar van vinden? Relativeer dit gevoel of zoek hulp om de angst op te lossen.
  • Sla die weg in waar je gelukkig van wordt! Doe het desnoods in stappen en fases.
  • Lukt het nog niet?
  • Zoek hulp om je bij het gevoel van je weten te brengen. Er zitten emoties in de weg om dit te kunnen voelen.

Mijn liefste wens voor 2015 is dat meer mensen naar die lieflijke engel gaan luisteren. Pas wanneer je weet waar je je gelukkig bij voelt, kun je er ook naar handelen. Proost! Een heel gevoelig 2015! Ga waar je voor wilt gaan!


Werkboek: 'Emotiemethode'

Na een jaar hard werken, is op 21 december jl. mijn werkboek ‘Emotiemethode’ uitgekomen.

Het werkboek ‘Emotiemethode’ is een verdieping op het boek: 'Emotietherapie, voor kind en volwassene'. In het werkboek is de emotiemethode in 10 praktische schema's uitgewerkt, waardoor je deze thuis heel goed kunt toepassen.

  • Heb je alles wat je hart begeert, maar voel je je niet rustig en gelukkig?
  • Lukt het niet om je staande te houden bij je boze kind?
  • Loop je vast in de relatie met je partner? Hou je van hem, maar lukt het je niet om uit bepaalde patronen te komen?
  • Heb je niet het gevoel dat je de leiding hebt in je gezin?
  • Ben je uitgeput door het omhoog houden van allerlei ballen in je leven?
  • Voel je je overspannen van je werk?

Met behulp van dit boek kun je werken aan het opruimen van emoties. Je kunt opstaan met een duizelig, lamlendig, zwaar en ongelukkig gevoel waarbij je niet weet hoe je de dag door moet komen. Wanneer je dit nare gevoel met behulp van de emotiemethode hebt weggewerkt, is het mogelijk om binnen een half uur opgeruimd de deur uit te wandelen.

Wonderlijk hoe het werkt!

Je krijgt 20% korting wanneer je het werkboek vóór 31 december 2014 op mijn website bestelt: www.hethartvandelfland.nl/boeken


Veranderen van zorgverzekeraar?

Wanneer je je wilt aanmelden bij 'het Hart van Delfland' én je wilt een nieuwe zorgverzekeraar uitzoeken, staat op de website van mijn beroepsvereniging VIV welke zorgverzekeraars mij vergoeden in 2015.

DSW vergoedt mij niet (ook niet DSW Aanvullende verzekering Top), dat komt omdat in het bestuur van DSW artsen gezeteld zijn, die alternatieve therapie niet aanhangen.


Ouderen

Laatst stond er in de supermarkteen oudere vrouw bij de kassa. Ze zat aan het eind van de loopband op haar rollator. Heel langzaam deed ze één voor één de boodschappen in haar tas. Wat zou er in haar omgaan? vroeg ik me af. Voelt ze zich nog wel een volwaardig lid van de gemeenschap? Ofvoelt ze zich al lang en breedafgeserveerd? Is ze alleen of heeft ze familie?

Lees verder >


Pubers

"Ben je aan het dementeren of zo? Koop je alweer nieuwe laarzen? Ik val aan omdat jij mij aanvalt! Jij moet je niet zo aangevallen voelen, dat is nergens voor nodig! Dans niet zo stom, je zet me voor gek! Jemig Mam.. ik schaam me voor jou, je spoort niet! Jij denkt zeker dat je grappig bent!" Pubers zijn recht voor zijn raap.

Lees verder >


Bezetenheid

Bezetenheid In dit blog wil ik een onderwerp aansnijden waar maar weinig over gesproken wordt, nl. bezetenheid. In vroegere tijden was het zelfs verboden om hier over te praten, er rustte een taboe op. Maar gezien het feit dat ik in mijn praktijk soms onverklaarbare woedeaanvallen signaleer, waarbij de ouders, noch het kind (en ik ook niet) snappen waar dit vandaan komt, wil ik het onderwerp toch aanraken.

Lees verder >


< Terug