Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Nieuwsbrief juni 2014

maandag 23 juni 2014

Zomer

De vakantie staat voor de deur: na een jaar had werken even op je lauweren rusten.
Je welverdiende rust vinden en weer even intensieve aandacht voor je gezin.
Maar is een vakantie wel zo relaxed? Wanneer je boven op elkaars lip zit, zie je ook de onhebbelijk kanten van elkaar en daar kun je je flink aan ergeren.
Ook je kinderen komen ineens duidelijk in het vizier. In de meeste gezinnen komen de twee uiterste aan kinderen voor. Zo ook bij mij. Een grotere tegenstelling kan ik niet vinden. De één is extravert, de ander introvert. De één houdt van gezelligheid en drukte, de ander van rust en op zichzelf zijn. De één houdt zich keurig (krampachtig soms) aan alle grenzen. De ander gaat er soms graag overheen. De één praat graag en veel over school, de ander zegt elke dag over school: "Het is goed". De één leert zich helemaal een slag in de rondte, de ander gaat voor de zesjes. De één maakt makkelijk contact met anderen, de ander juist wat moeilijker. De één houdt van zoet, de ander van hartig. De één is sportief, de ander is wat lui. De één heeft graag aandacht van me, van de ander hoeft dat niet zo.
Wanneer ze allebei hun eigen behoeftes volgen, zal er maar weinig contact zijn met elkaar. Maar meestal groeien ze in vakanties juist naar elkaar toe. Het is geven en nemen in elke relatie, ook tussen broer en zus.


Tips van de zomer

Hol niet overal naar toe in je vakantie, zorg voor rust (bijvoorbeeld een dag strand afwisselen met een dag bezoek van iets).

  • Observeer je kinderen eens in de vakantie.
  • Bespreek met je kinderen wat je ziet, zonder oordeel. Iedereen is goed zoals hij/zij is.
  • Kijk of je de verschillen van je kinderen herkent van jou en je partner, spreek dit ook uit.
  • Geniet ervan, voor je het weet ben je weer aan het werk.

Ik wil iedereen een zorgeloze en relaxte vakantie toewensen! Laad goed op, dan kun je er in het nieuwe schooljaar weer fris tegenaan.
Praktijk Het hart van Delfland is dicht vanaf 19 juli t/m 11 augustus. Via de mail is het wel mogelijk om afspraken te maken.


Zorgverzekering VGZ

Bij zorgverzekering VGZ kun je een evaluatie invullen over emotietherapie. Ben je klant bij Het hart van Delfland en verzekerd bij VGZ, dan ben ik je zeer dankbaar wanneer je het formulier zou willen invullen. Het kost je hooguit 5 minuten. Het formulier vind je op: http://www.vgz.nl/zorgadvies/vergelijk-en-kies/toevoegenrenr?detailid=92440&zid=147.9000&k-zid=147


Nieuw: Gratis telefonisch spreekuur!

Elke woensdagavond van 20.00 uur tot 21.00 uur sta ik klaar om je te helpen met vragen over jezelf, je kinderen, opvoeding e.d.
Het telefoonnummer is: 06-46469522
Je betaalt hiervoor alleen je eigen telefoonkosten.


Boek

Mijn boek 'Emotietherapie voor kind en volwassene' is nu ook te koop bij Bol.com.


"Ik weet niet wat ik wil worden!"

In deze periode zie je veel vlaggen hangen met tassen eraan. Het eindexamen zijn succesvol afgerond en de vervolgstudie moet gekozen worden.
Maar wat nu wanneer je het niet weet? Veel kinderen (maar ook ouders) worstelen met dit probleem.
Emotietherapie is bij uitstek geschikt om te voelen waar je gelukkig van wordt en wat je talenten zijn. Wanneer je jezelf heel goed kent, is de kans groter dat je het weet. In een paar sessies kan soms al duidelijk zijn, bij welke richting je je het fijnste voelt. Een voorwaarde is wel dat je naar jezelf wilt kijken en eraan wilt werken.


Weinig inlevingsvermogen

Laatst was ik op een feest. Ik stond er met wat vriendinnen en het gesprek dat we voerden ging over relaties en de problemen die hieruit voortkwamen. We voelden allemaal een verbondenheid met elkaar en de sfeer was opgetogen en saamhorig. Ineens mengde zich een voor ons onbekende vrouw in onze groep. Dit voelde voor mij als inbreuk op ons gesprek, maar de vrouw leek er geen besef van te hebben. Uit beleefdheid beantwoordden wij haar vragen over hoe wij de gastvrouw leken te kennen. Maar de teleurstelling over het niet vervolgen van het gesprek was duidelijk voelbaar. Kort hierna liepen mijn vriendinnen één voor één weg.

Lees verder >


Depressiviteit

Ik hoorde de vrouw door de deur naar de wachtruimte heen. Met luide stem zei ze tegen een kennis: "Gelukkig dat ik nu naar emotietherapie kan, want wat me nu is overkomen!" Een half uur voordat ze binnenkwam, stond ze bij een vijver met zwanen. Achter zich hoorde ze ineens een hele harde klap, ze beschreef het alsof er een container naar beneden kwam vallen. Toen ze om keek...

Lees verder >


Opvoeden

Opvoeden! Is dat niet het moeilijkste wat er is? Krijg je voordat je aan kinderen begint een opvoedcursus? Krijg je bij de geboorte een handleiding van je kind? Zoals je bij een nieuwe televisie een gebruiksaanwijzing krijgt, zo zou het ook fijn zijn wanneer je weet welke knoppen je in kunt drukken bij je kind. Een instelling voor een beter beeld of een zachter geluid of meer kleur zou soms fijn zijn.

Lees verder >


< Terug