Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Nieuwsbrief maart 2023

dinsdag 21 maart 2023

De lente is er. Het wordt alweer langer licht en voor mensen is dit fijner. Veel mensen hebben last van stemmingen wanneer de blaadjes gaan vallen of als het donker weer is. Weet je dat, wanneer je je losmaakt van je ouders, je stemming meteen verbetert? Jouw ouders staan aan de basis van ‘wie jij bent’.

Dit gedicht gaat over hier over.
Het is geschreven door Petra Kok.

Een kind
zonder vader
Trots op reis
Een menigte
kijkt, praat, lacht.

Een kind
zonder vader
Dapper uit haar kracht
Een menigte
kijkt, praat, lacht.

Een kind
zonder vader
Handreiking
Omarming
Waar ze op wacht.

Een kind
Zonder vader
Samen
Liefdevol omarmd
Onverwacht

Een kind
Zonder vader
Kijkt samen
Naar de maan
Schoonheid in de nacht

Een kind
Zonder vader
Samen dromen
Geluk
Dat naar ons lacht


Geschiedenis

In de vorige nieuwsbrieven kun je lezen hoe mijn leven is gelopen vanaf deel 1: De middelbare school, deel 2: Na de geboorte van mijn zoon en deel 3: De opleiding het Zoninstituut.

Mijn verhaal deel 4

Het gezondheidscentrum van Den Hoorn diende zich aan. Te midden van de reguliere gezondheidszorg kon ik een kamer huren. Voor zes dagdelen per week mocht ik het kamertje delen met de trombosedienst en bloedafname. Gelukkig kon ik als eerste het kamertje inrichten. Ik kreeg een dressoir en kocht een kleed. We zaten op kussens op de grond. Later liet ik keukenstoelen afzagen en legde er schapenvachten op. Een topruimte.

De school was aflopend. Na een hoop wisselingen met directeuren, kon mijn hart er niet meer tegen. Ik besloot te stoppen en mijn praktijk door te starten. In 2012 kwam mijn eerste boek uit: emotietherapie. In 2014 schreef ik het tweede boek: emotiemethode.

Ik merkte dat mijn visie afstamde van Jung (psychiater 1900). Ook hij zag de introverte en extraverte mens als raamwerk van zijn ideeën.

De natuurlijke innerlijke emotionele ontwikkeling van het leven zorgt ervoor dat de extraverte mens meer begripvol en zachter wordt. Terwijl de introverte mens steviger wordt en beter gaat communiceren over zijn emoties. (zie schema)
Wanneer je dit aan tachtigplussers vraagt, beamen ze het vaak.

Daarna besloot ik een cursus te maken: Online Cursus Stress Loslaten. Ik ben ervan overtuigd dat mensen mijn emotiemethode ook kunnen leren. Maandelijkse blogs verschenen op facebook, linkedin en instagram.

Ik merkte dat mensen het fijn vonden dat ik het visueel maakte.
Als je aan je emoties gaat werken, ga je voelen dat je door de volgende emotielagen gaat: boosheid, verdriet en angst. Uiteindelijk beland je in de laag van vertrouwen. Dit woord staat beneden omdat je het gaat voelen. Er is veel meer ontspanning en rust.

En ook het schilderij van ‘de boom’ werd geboren. Elke emotie die je voelt naar personen of situaties wordt losgemaakt met de patronen van de boom. Hierdoor ontstaat er een leeg hoofd en krijg je wortels. Door het lege hoofd voel je meer blijheid en door de wortels ga je steviger staan. Je durft meer je grenzen aan te geven.

Op dit ogenblik wordt er van alle kanten naar mij doorverwezen. Mijn praktijk gaat van mond tot mond. Wanneer mensen het niet meer weten, ben ik op mijn best. Als ze al veel therapieën hebben gevolgd en onvoldoende resultaat voelen, voel ik mij strijdlustig.
Het gevoel dat het helpt is steeds weer magisch. Dat is het fijnste van mijn beroep.

Een reguliere methode (wetenschappelijk bewezen) om trauma’s los te laten is EMDR. Ik krijg al jaren mensen in mijn praktijk waarbij EMDR niet of onvoldoende helpt. De afgelopen week heb ik een cursus hierin gevolgd en snap ik hoe dat komt. EMDR werkt het best als je gericht bent op ‘je denken’, deze methode heeft namelijk een cognitieve ingang.
Als jouw ingang meer op je gevoel is, werkt de emotiemethode heel goed. Het effect is hetzelfde: je haalt de emotionele lading van een gebeurtenis.

Mensen geven, voor en na de sessies, cijfers. Voorbeelden: Van een 0 naar een 8 (7 sessies) of van een 2 naar een 7 (3 sessies). Pas had ik iemand die in 1 sessie van een 2 naar een 9 ging. Maar dat is een uitzondering.
Laatst sprak ik ouders van een jongvolwassen meisje. “Het is een heel ander kind!” sprak moeder. “Ze is weer helemaal zichzelf!” sprak vader. Kijk dan maak je mij blij. 

Toen ik dit pad ging volgen, heb ik vaak gehoord dat het zweverig was. De manier waarop, die kleuren en douchekop, is dat wellicht. Het resultaat is juist stevig met je voeten op de aarde. Het tegenovergestelde van zweven.

Ik voel dankbaarheid voor iedereen die in mij geloofde. Voor mijn vriendinnen en collegae uit het onderwijs, op wie ik mijn methode kon uitproberen. Voor de meer dan tweeduizend mensen die ik behandeld heb in de afgelopen jaren. Voor mijn volgers op facebook, linkedin en instagram. Voor al mijn ambassadeurs. Voor iedereen die zich kwetsbaar opstelt om te zeggen dat zij en hun kinderen baat hadden bij mijn therapievorm.

Ik ben een gelukkig mens:)

Blogs


Onvoldoende emotionele basis

Wanneer je geen goede jeugd hebt gehad, voel je weinig emotionele basis. Je komt in een overleving terecht van : vechten, vluchten, bevriezen, verstarren, verstenen of verlammen. Hierdoor ontstaan er allerlei gedrags- en emotionele problemen.Het goede nieuws is dat hier wat aan te doen is.

Lees verder >


Saamhorig dorp

Als je ouder wordt ga je steeds meer je eigen weg vinden. Hierdoor kan een gevoel over iets of iemand veranderen. Zo ook bij mij in mijn dorp.

Lees verder >


De weg van je hart

Met wilskracht kies je soms een weg. Dat is dan niet de juiste plek en de juiste tijd. ‘Laat het los en volg je hart.’ Dan komt er naar je toe wat bestemd is. Zo werkt het echt.

Lees verder >


< Terug