Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Nieuwsbrief december 2013

dinsdag 24 december 2013

Nieuwjaar

Morgen is het Kerst. Dat kan heel beladen zijn. Kun je het goed vinden met je familie? Of is het meer een verplicht samenzijn?

Een heel natuurlijk proces is het wanneer kinderen het huis uitgaan. Tussen de 20 en de 30 jaar krijg je normaliter uitvliegneigingen. Je gaat je eigen weg (krijgt al dan niet kinderen) en probeert je leven zo in te richten dat je er fijn bij voelt. En dat hoeft niet zo te zijn zoals jouw ouders je het hebben voorgedaan. Wellicht voel je de behoefte om het totaal anders te doen.

En dan komen de kerstdagen. Je voelt je verplicht dit met familie door te brengen. Je komt weer in het oude gevoel van vroeger. Wanneer dit fijn was, zijn er geen problemen. Maar wat nu als je merkt dat jij en de anderen uit elkaar zijn gegroeid? Hoe breng je die dagen door?

Ikzelf kom uit een heel gemêleerd gezin. De beroepen die zijn gekozen, lopen uiteen van heel regulier (verpleegkundige) tot heel alternatief (transparante geneeskunde). Dat zou voor problemen kunnen zorgen, maar toch is er op een bepaalde manier saamhorigheid. Dat kan alleen wanneer iedereen gerespecteerd wordt om wie hij of zij is. Een ander kun je niet veranderen, maar jijzelf kunt er anders in gaan staan. Wanneer je geen verwachting meer hebt van de ander, ontstaat er een fijn en rustig gevoel.

Ik wil jullie allemaal een heel gezond, maar vooral liefdevol en respectvol 2014 toewensen. Maak er wat van!


Nieuw!

Workshop voor leerkrachten:  Wat is de rol van de leerkracht bij de ontwikkeling van kinderen?

Volgens Jung nam de leerkracht (naast de ouders) een zeer belangrijke rol in bij de ontwikkeling van kinderen. Hoe kun je als school hier meer verdieping in brengen? Wat is voor kinderen de meest ideale leerkracht en waar hechten kinderen waarde aan? Hoe creëer je een veilig klimaat in je groep? Hoe ziet de minst ideale leerkracht eruit en wanneer wordt het pedagogische klimaat onveilig? Iedere leerkracht is kind geweest, hoe heb je dit zelf ervaren?Door middel van een afwisselende en interactieve workshop komt dit alles aan bod.

Heb je  interesse, neem dan contact met mij op.


Tip van winter

Een kind spiegelt wat hij krijgt voorgeschoteld!

Ben je je als ouder bewust van welke woorden je tegen je kind zegt?

  • Een kind dat als lui wordt bestempeld, gaat zich hiernaar gedragen.
  • Een kind dat een spook wordt genoemd, is er één.
  • Een kind dat prins of prinses voor zijn/haar naam heeft staan, zal op een troon gaan zitten.

Beter is het om aan te geven hoe je je voelt als ouder:

  • Geef bij het kind dat niets doet aan, dat je je moe voelt om alles maar op te knappen voor haar/hem. Geef heel duidelijk je grenzen aan! Laat je kind zelf verantwoording nemen voor eigen zaken: zelf aankleden, meehelpen met tafel dekken en afruimen, eigen kamer opgeruimd houden etc.
  • Geef bij het kind (dat zich als spook gedraagt) aan, dat je het vervelend vindt niet tot het kind door te kunnen dringen. Vraag haar of hem wat jij als ouder anders zou kunnen doen, zodat de relatie beter gaat worden. Vraag het kind of zij/hij blij is hoe het nu gaat. Geef aan dat je er ook niet gelukkig van wordt en kijk of je weer op dezelfde lijn kan komen: met respect en liefde.
  • Een kind dat als prins/prinses wordt behandeld, zal het wellicht in het begin best leuk vinden. Maar wees je als ouder bewust van het volgende:
  1. Krijg je eigenwaarde wanneer alles maar voor je wordt opgeknapt?
  2. Leer je jezelf kennen wanneer iedereen maar buigt voor je?
  3. Is er zelfredzaamheid wanneer je als prins/prinses wordt behandeld?

Zo moeder, zo dochter

Een jonge vrouw van begin 20belt me op."Mijn moeder is in 2009 naar je toe gegaan. Wat je precies deed, weet ze niet meer maar na 2 keer was ze zo opgeknapt dat het al goed was. Kun je dat met mij ook doen? Dat is mijn liefste wens!"

Lees verder >


Het leven loslaten

Ik krijg een vreemd verzoek.Een moeder ( 83 jaar) van drie volwassen kinderen heeft aangegeven dat het leven klaar is. Ze voelt zich oud en op. Ze is bedlegerig wegens een herseninfarct en geeft aan dat ze niet meer wil leven. Er is alleen één probleem: Ze laat het leven niet los. Ze neemt afscheid, wel vijf keer en steeds hopen de kinderen dat moeders liefste wens wordt vervuld. Ze zien haar lijden. Het is 13 maanden later wanneer één van de kinderen mij belt. Emotietherapie 'de kunst van het loslaten' en of ik iets voor haar kan betekenen.

Lees verder >


Harde kinderen

"Ik kan geen enkel gevoel meer voor mijn kind opbrengen, zo lelijk doet hij de hele dag. Soms haat ik hem zelfs." "Er zijn dagen dat ik denk aan exorcisme (duiveluitdrijving), wanneer ik naar hem kijk!" "Andere kinderen spelen alleen met hem omdat ze bang voor hem zijn." "Ik weet niet meer wat ik met hem moet!" Zo meldt een moeder haar kind bij me aan.

Lees verder >


< Terug