Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Nieuwsbrief december 2017

donderdag 21 december 2017

Het jaar 2018 komt eraan. Heb je nog wensen voor het nieuwe jaar?

Een aantal jaren geleden was ik bij een lezing van liefdescoach Lisa Portengen. Ze vertelde me dat je je wensen moet visualiseren om ze uit te laten komen.

Als voorbeeld gaf ze me het volgende verhaal: Een piloot van Martinair kwam in haar praktijk. Zijn grote wens was om voor de KLM te vliegen, maar hij had niet de juiste papieren. De liefdescoach zei hem dat hij deze wens moest visualiseren. Hij maakte fotokopieën van het hoofd van directeur van de KLM en hing deze overal in zijn huis op. Tegelijkertijd schreef hij bij zijn notities de volgende zin: 'In 2014 werk ik bij de KLM als piloot'.

Op een dag had hij een spoedvlucht met een belangrijk vooraanstaand persoon: de directeur van KLM. Hij maakte zijn CV in orde en vloog hem naar zijn bestemming. Daar aangekomen gaf hij zijn CV aan de directeur. Deze gaf aan dat hij zag dat hij niet de juiste papieren had, maar toch vertrouwen in hem had omdat hij vond dat er goed was gevlogen. In datzelfde jaar werkte deze piloot bij de KLM.

Het lijkt een ongelooflijk verhaal, maar ik ben dit zelf in 2017 gaan uitproberen. Bij mij zijn zes van de tien visualisaties uitgekomen. Eén van mijn wensen gaat over het aantal mensen dat ik wekelijks in mijn praktijk ontvang. Ik ben er dankbaar voor.

Hoe moet je dit nu doen?

 • Schrijf heel specifiek op wat je wensen zijn en probeer dit zo 'smart' mogelijk te doen: schrijf niet op wat je wilt, maar wat er gaat gebeuren. Dan dwing je het nog meer af!
 • Bijvoorbeeld: schrijf niet op: "Ik wil een man in 2018", maar wel: "In het jaar 2018 ontmoet ik een man rond de … jaar met deze … eigenschappen, waar ik de rest van mijn leven heel gelukkig mee samen ga leven".
 • Voel je niet teleurgesteld als niet elke wens uitkomt. Soms is het gewoon de tijd nog niet!
  Dit is wel de moeite van het proberen waard! En heel leuk als het ook nog uitkomt.

Ik wens iedereen fijne dagen toe en een heel goed 2018. Visualiseer je wensen!


Online cursus ouders losmaken

Met trots is vandaag 21 december 2017 de tweede cursus: 'ouders losmaken' online gegaan. Het is het vervolg op de eerste cursus: 'stress loslaten'. Ook deze cursus kun je voor vijf euro voor vier weken inzien en toepassen.

Bij deze cursus werk je aan de belastende emoties van angst, verdriet en boosheid naar je ouders toe. Wanneer dit rustig is, verbetert je relatie met hen! Ook zorgt deze cursus dat deelpersoonlijkheden (o.a. de dominante, faalangstige, perfectionistische deelpersoonlijkheid, etc.) rustig worden gemaakt.

Voor wie is deze cursus geschikt?

 • Heb je de cursus 'stress loslaten' met plezier doorlopen en heb je ook baat gehad bij deze cursus?
 • Wil je nog meer werken aan je innerlijke ontwikkeling om zo rustig mogelijk in het leven te staan?
 • Wil je werken aan het gevoel naar je ouders toe en je relatie met hen verbeteren?
 • Loop je al heel lang bij de psycholoog, maar lukt het je niet om problemen los te laten?
 • Weet je hoofd het allemaal wel, maar lukt het je niet het ook te voelen?
 • Lukt het je niet om patronen en overtuigingen los te laten?
 • Wil je werken aan gestreste deelpersoonlijkheden?
 • Heb je zin in een rustig hoofd, zonder dagelijkse meditaties of verplichte mindfulness oefeningen?

Het is juist 'het losmaken van patronen' dat ervoor zorgt dat je loslaat en dat je veel verder komt met je innerlijke ontwikkeling.

Als je beide cursussen goed kunt toepassen, kun je jezelf zoals het voorbeeld hieronder binnen een uur weer helemaal opschonen van belastende emoties. Een mooi cadeau voor jezelf!

Voorbeeld: Last van dominantie
Op je werk moet je samenwerken met een vrouw die je niet ligt. Je vindt haar heel dominant. Ze lijkt geen invoelend vermogen te hebben waardoor ze dwars door jouw grenzen dendert, maar ook die van anderen. Ze maakt opmerkingen op een zodanige toon, dat het je raakt maar ook kwetst. Heel voorzichtig heb je al eens geprobeerd om een gesprek met haar aan te gaan, maar ook hier walst ze weer over je heen, ze wappert jouw emoties weg.
Je voelt je ondergeschikt aan haar en merkt dat ze je raakt. En dat wil je niet!

 1. Zet de collega voor je en maak deze los met de online cursus 'stress loslaten'. Zorg dat je aan het eind kan weglopen van de collega.
 2. Maak je ouders los met de online cursus 'ouders losmaken'.  Wellicht komt het thema: 'ondergeschikt voelen aan dominantie' hier ook naar voren. Misschien heb je dit bij een van je ouders ook ervaren.
 3. Zet 'de deelpersoonlijkheid die zich ondergeschikt voelt aan dominantie' voor je en zorg dat deze helemaal rustig wordt gemaakt (onderdeel van de online cursus 'ouders losmaken').

Had je bij online cursus 'stress loslaten' ook zo'n fijn gevoel en heb je ook interesse in de tweede cursus? Meld je dan aan op www.hethartvandelfland.nl/ouderslosmaken.

Wil je de online cursus 'stress loslaten' proberen, ga dan naar www.hethartvandelfland.nl/stressloslaten.

In februari geef ik een kort webinar over beide cursussen. Wanneer je mijn Facebookpagina liket, krijg je vanzelf informatie hierover. Ook zal ik zorgen dat iedereen die de nieuwsbrief ontvangt, deze informatie nog eens onder ogen krijgt.


De oorzaak van slecht slapen

De afgelopen week meldde het RTL Nieuws dat 44% van de kinderen in Nederland slaapproblemen heeft. Een medewerker van het Slaapcentrum kwam aan bod met de geijkte tips als: geen televisie of smartphone voor het slapen. De oorzaak van het slechte slapen, namelijk het blijven hangen in een emotie werd helaas niet genoemd.

Lees verder >


Therapie verplicht

"Kan ik mijn kind verplichten tot therapie?", vroeg de moeder. "Ik vind wel dat hij het nodig heeft". Zij was niet de eerste vrouw die het aan me vroeg.

Lees verder >


Voorkom herhaling

Bij de NPO is op 22 november 2017 een documentaire uitgezonden over het schrijnende verhaal van Alicia. Alicia wordt geboren bij haar te jonge 17 jarige moeder, die niet voor haar kan zorgen. Als niemand goed voor je kan zorgen, moet je voor jezelf zorgen.

Lees verder >


< Terug