Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Nieuwsbrief september 2017

dinsdag 26 september 2017

Vijfentwintig jaar ben ik samen met mijn partner. Van onze kinderen kregen wij een kaart waarin ze ons bedankten voor het feit dat we al die jaren van elkaar zijn blijven houden. Een prachtig cadeau!

Kinderen voelen niet alleen emoties, maar ook liefde tussen ouders. Het mooiste cadeau dat je je kind kunt geven, is het juiste voorbeeld te geven. Een relatie is een werkwoord, dat wil zeggen dat je er aan moet werken: tijd nemen voor elkaar en praten over hoe je je voelt. Begrip tonen voor de emoties van de ander, geeft vaak meer verbinding met elkaar.

Mensen vragen mij wel eens: wat is nu een goede relatie? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Een goede relatie heeft twee kenmerken:

  1. Je voelt liefde voor elkaar.
    Hoe voel je dit? Als je de ander ergens ziet lopen, voel je (wanneer je ontspannen bent, wellicht meer in een vakantie) bij je hart een klein sprongetje: "Ah, daar loopt hij/zij". De emotie die je vaak erbij voelt is 'trots'.
  2. Je hebt vertrouwen in elkaar.
    Hoe ontstaat dit? Alle afspraken die je samen maakt, worden ook nagekomen. Hierdoor voel je je heel veilig bij elkaar.

Er is een wisselwerking tussen liefde en vertrouwen. Wat gebeurt er wanneer één van de twee componenten wegvalt?

  1. Als de liefde er niet meer is, krijg je een zakelijke relatie. De vraag is of je dat wel wilt. Mijns inziens is de kans daarbij groot dat je gevoelens krijgt voor een ander dan je partner. Iedere ziel is in zijn leven namelijk op zoek naar liefde. In eerste instantie voor jezelf en meestal ook voor de ander (als toevoeging op je leven). Als je uiteindelijk toegeeft aan de gevoelens voor een ander, verlies je het vertrouwen in elkaar.
    Je kunt jezelf niet dwingen om liefde te voelen, je kunt wel het gevoel van liefde voeden (door tijd met zijn tweeën door te brengen).

  2. Als afspraken niet worden nagekomen, is er geen veiligheid en vertrouwen in elkaar en gaat het gevoel van liefde weg. Wellicht houd je vanuit liefde de ander nog een tijdje een hand boven het hoofd; je geeft hem of haar de ruimte om te leren om zich aan de afspraken te houden. Maar als je merkt dat hierdoor een scheve verhouding ontstaat (je voelt je meer opvoeder van de ander dan gelijkwaardigheid) en je ziet geen verandering, zal de liefde uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Wanneer beide partijen werken aan beide aspecten kan er een liefdevolle relatie zijn. Maar al te vaak blijven mensen maar bij elkaar voor de kinderen of de financiële situatie. En groeien kinderen op in een relatie waarin de liefde is verdwenen. En geef je (wellicht onbewust) door aan je kinderen dat dit een normale relatie is. Veelal zie ik dat deze kinderen eenzelfde relatie kiezen, omdat ze dit voorbeeld hebben gekregen, ze weten niet beter.

Dus ga voor een goede relatie!


Emotietest

Op mijn website staat een emotietest. Wanneer je die invult voor jezelf en voor je partner, heb je genoeg gespreksstof om dichter tot elkaar te komen. Zie https://www.hethartvandelfland.nl/emotietest.


Online cursus ouders loslaten en deelpersoonlijkheden

Door de vakantie heeft de technische kant van de cursus wat vertraging opgelopen. Aan het eind van het jaar, hoop ik dat ik deze nieuwe cursus online kan zetten.

Op dit ogenblik ben ik bezig met het maken van een webinar (lezing via het internet), waarin ik beide cursussen ga aanbieden. Wanneer je van beide cursussen hebt geproefd (5 euro per vier weken) en ze bevallen, kun je een totaalpakket van mij kopen. Hierbij krijg je onbeperkt toegang tot alle meditaties. Heb je interesse? Houd dan facebook in de gaten.


"Ik wil niet meer leven"

Mijn zoon van 13 jaar heeft nog maar één gedachte: "Ik wil niet meer leven", zei de moeder mij. "En in het reguliere circuit is pas over zes maanden een plek voor hem. Kan ik ook hier terecht?"

Lees verder >


Het goede voorbeeld geven

Voor mij rijdt een politieauto. Bij afslaan bij het stoplicht zet hij zijn richtingaanwijzer niet uit. Op de weg mag je maar 30 km per uur en de politie auto rijdt zeker 50 km per uur. Onmiddellijk schiet door mijn hoofd de gedachte: "Als hij het al niet doet, hoef ik het ook niet!".

Lees verder >


< Terug