Emotietherapie

voor kind
en volwassene

Nieuwsbrief december 2015

dinsdag 15 december 2015

Vergeving

Het is bijna kerst 2015 en er is veel onrust in de wereld. De zwarte pietendiscussie is allang in de vergetelheid geraakt omdat de aanhoudende vluchtelingenstroom naar Nederland de gemoederen flink bezig houdt bij voor- en tegenstanders. Het effect van de aanslagen in Parijs is enorm groot en laat ook ons land op zijn grondvesten schudden. Door de verhoogde terreurdreiging in Nederland ontstaat er steeds meer angst. Het plezierige land waarin we wonen is ineens niet zo veilig meer. Kunnen we ons huis nog wel uit? Kun je nog gewoon een dagje shoppen in Amsterdam of Den Haag? En als het gebeurt, waar zou de eerste aanslag dan plaatsvinden? En kan ik er dan op hopen dat ik (en de mensen die ik liefheb) daar niet zullen zijn? Het zijn vragen en gedachten die bij veel mensen opkomen. Door ons relativeringsvermogen, kunnen we ze ook wel weer weg denken, maar bij sommige kinderen en volwassenen lukt dat niet. Het is ook best heftig allemaal.

En dan is er bij een groot aantal mensen ook nog dreiging van binnenuit. Twee lieve vriendinnen van mij (dezelfde leeftijd) hebben dit jaar te horen gekregen dat ze kanker hebben. Hoe ervaren zij deze tijd? Hun focus zal naar binnen gericht zijn, vechtend tegen hun eigen vijand en worstelend met een situatie die hen overkwam.

Over een week vieren we kerst met onze familie en vrienden. Stel je nu eens voor dat het je laatste kerst zou zijn? Zou je die laatste kerstdagen laten verstoren door de ruzie die je hebt met je moeder of vader? Zou je deze laten overschaduwen door de onenigheid die je hebt met je broer of zus? Zou je van deze dagen kunnen genieten terwijl je weet dat je kinderen het moeilijk hebben omdat jij een slechte relatie hebt met hun vader of moeder, jouw ex?

Stel je nu eens voor dat bij je hart een knop* zit. Wanneer je deze een kwartslag draait kun je de emoties van boosheid, verdriet en angst aan de kant zetten. Daarmee kun je de ander en jezelf alle niet bedoelde woorden en handelingen vergeven. Hiermee kan deze kerst voor iedereen in liefde en respect gevierd worden.

Mijn liefste wens is dat deze knop gevonden wordt. En dat met een kleine kwartslag in veel families deze kerst met liefde en genegenheid wordt gevierd.

Ik steek een kaarsje aan voor mijn lieve vriendinnen en wens iedereen een respectvolle kerst en een liefdevol 2016 toe! 

*de knop is een hart met regenboogkleuren


Adventskalender

Dit jaar doe ik mee aan de adventskalender van communicatiebureau “Halte Unter Den Linden”. Dit is een kosteloos initiatief met een verrassende decembergroet. Met elkaar bieden we van 1 tot en met 24 december een aantal leuke verrassingen aan.

Dagelijks opent een vakje met iedere keer een nieuwe verrassing, zoals:

 • korting;
 • netwerktips voor kerstborrels;
 • boekcadeaus;
 • bloghulp;
 • gratis menu's;
 • kerstverhaal;
 • bijeenkomst bij Naturalis;
 • kerstbomen uit de kasteeltuin;
 • doelen die onze steun goed kunnen gebruiken, enzovoorts.

Het bezoeken van deze adventskalender en het openen van een vakje is overigens anoniem. Alleen wanneer je gebruik maakt van een verrassing, worden soms noodzakelijke gegevens gevraagd.  

Wil je naar de adventskalender?

Ga naar www.halteunterdenlinden.nl.

Wacht niet te lang want voor een aantal verrassingen geldt een beperking, zoals op=op.

Vakje 17 heeft wel heel veel emoties!


Vergoedingen

Helaas (Ik heb er alles aan gedaan, ik ben vanaf juni al bezig) word ik vanaf 1 januari 2016 niet meer vergoed door:

 • VGZ, Plus verzekering van VGZ, Bewuzt, IZZ, IZA, Univé Zorg, ZEKUR, IZA Cura, UMC, Cares Gouda, De Friesland, De Goudse, Kiemer, DSW en Zorg en Zekerheid gaven al geen vergoeding

De volgende zorgverzekeringen vergoeden mij (gedeeltelijk ) wel:

 • Menzis
 • CZ, CZ Direct, Delta Lloyd, Ohra
 • Achmea groep, Zilveren Kruis, Avéro, FBTO, OZF en Agis
 • ONVZ, VvAA en PNOzorg

Op dit moment onderzoek ik alle mogelijkheden om alsnog te realiseren dat de bovenste groep mij wel gaat vergoeden, maar dat kan nog wel een paar maanden duren (het is een traag proces). Mocht je in januari toch willen komen, dan is het wellicht verstandig over te stappen naar een van de zorgverzekeringen die mij nog wel (gedeeltelijk) vergoeden.

Ik hoop op jullie begrip.Ervaring van een cliënt

Dat je emoties pas gaat voelen wanneer je stilstaat, bewijst dit prachtige schrijven van een moeder. Ze kwam voor haar zoon maar besloot er zelf ook voor te gaan:Het is een jaar of vier geleden als ik met mijn jongste zoon bij ‘Het hart van Delfland’ terecht kom. Op school is hij heel onzeker en daar wil hij aan werken.

Lees verder >


Opvoedstress, de twijfelmoeder

In het Algemeen Dagblad is onlangs een artikel gepubliceerd over opvoedadvies en de stress die dit bij veel ouders veroorzaakt.Ouders balen van alle tegenstrijdige opvoedinformatie, blijkt uit een peiling van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI). Ruim 800 ouders deden mee aan deze peiling. Driekwart van hen zegt dat de deskundigen tegenstrijdige adviezen geven en een kwart geeft zelfs aan daardoor onzeker te worden.

Lees verder >


Leef je je leven of laat je je leven?

We kennen ze allemaal, volwassenen en kinderen die altijd en beetje op de achtergrond aanwezig zijn. Ze observeren graag, hebben meestal geen uitgesproken mening en staan liever niet in het middelpunt van de belangstelling.Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die dit doet. De kernvraag is: Herken je jezelf hierin? En hoe ga je als omgeving hiermee om?

Lees verder >


< Terug